maanantai 22. marraskuuta 2010

Maanantai 22.11.2010

Jos kerran en tottelevaisuuskokeisiin tähtää vaan haluaisin hyvän kontaktin (niin kuin nyt jo on) ja toimivan sirkusesityksen, niin ei tarvitse opettaa koiria puhuttuihin käskyihin, vaan riittää opettaa niille temppuja ja saada yhteispelistä niin toimiva että koira tekee esityksessä, mitä toivon, ja että minä myös ymmärrän koirien mielipiteitä ja otan niitä huomioon esim. kulloisestakin esityksestä ja harjoittelusta sekä arjesta. Joka esityks saisi siis olla erilainen, ei tarvitse tehdä koirista tai itsestänikään robottimaisia koneita vaan riittää, että on hauskaa ja homma hanskassa harmonian mielessä ja niin, että saadaan toimiva esitysryhmä meistä kolmesta.

Huvikseni luin Valalle englanninkielistä kirjettäni lauseen ja sitten toisenkin. Lausuin sanat ja käänsin ne heti, tulos oli ehkä hiukan hajanainen, mutta Vala tuntui heti oppivan muutaman sanan, sekä lukemaan että puheena. Huomasin, että on helpompaa opettaa englannin lukemista jo suomea lukevalle, kun ääntämys on summittainen mutta pitkälti sama kuin suomen kielessä. Näyttää siltä kuin Valalla olisi hyvä kielipää ja se katsoo englanninkielisiä sanoja innolla, mitä ei kyllä voi sanoa Banjosta ainakaan tänään. Vala ymmärtää jo sellaisia lauseita kuin ”The dog waits. The dog is listening.” ja sitä sun tätä pientä muuta. Opettaisinkohan koiranu kirjoittamaan CIRCUS isoilla vaahtomuovikuutioilla?

Itse asiassa kirjoittaminen, sen opetteluvaihe on kognitiivisesti varsin haastavaa, kun esikuvia ei ole koiralla omassa lajissaan: sen on samassa yhteydessä
katseltava,
mietittävä,
suunniteltava,
kuviteltava mielessään,
käytännössä toimittava,
kiinnitettä’vä huomiota tekemisentapaansa,
latautumiseensa ja lepoon suorituksen ennen ja jälkeen,
tehtävä ihan eri asiaa kuin minä laiska omistaja, jolla kirjoittaminen on jo liiankin tuttua,
kiinnitettävä huomiota tyyliin ja kirjoitustensa tyyliin (joka muuten on ollut kivan sirkusmainen!)
ja opeteltava uutta ja suunniteltava opinnoissa edistymistään.
Aikamoinen kognitiivinen suoritus siis! Kivaa puuhaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti